Duo uit Dalfsen kiest voor de kansen bij Kwiek

In de Stentor stond een mooi artikel geschreven door journaliste Jolien Koerhuis over Lisa Bosch en Femke Erkens

HANDBAL: Ze hadden nog steeds in de eredivisie kunnen handballen. Maar na het plotselinge einde van Dalfsen kozen Lisa Bosch en Femke Erkens voor Kwiek uit Raalte. ,,Als je voor jezelf kiest, maakt het niveau niet uit."

Vorig seizoen kwam abrupt een einde aan tien jaar tophandbal bij meervoudig landskampioen Dalfsen. Voor de talentvolle handbalsters die achterbleven, stonden de clubs in de rij. Lisa Bosch en Femke Erkens legden aanbiedingen uit de eredivisie naast zich neer en stapten over naar eerstedivisionist Kwiek uit Raalte.

Beslissing

,,Direct na het telefoontje van Dalfsen dat ze ermee stopten, belde ik Kwiek dat ik graag naar hen kwam", vertelt de 19-jarige Erkens. De keepster nam al vroeg een beslissing. ,,Toen er twijfels waren of Dalfsen door zou gaan, werd ik al door Kwiek benaderd. Ik had een positief gesprek met trainer Tonio van Rhee en besloot dat ik zou gaan als Dalfsen zou stoppen. Later belde ook DSVD nog, maar mijn besluit stond vast."

Voor de geboren en getogen Dalfsense Lisa Bosch (20) was de beslissing lastiger. ,,Het was altijd Dalfsen, Dalfsen, Dalfsen. Nu moest ik ineens ergens anders heen." Liefst vier clubs toonden interesse in de snelle en sterke hoekspeelster. ,,Eentje viel af omdat ik daar geen goed gevoel bij had. Bij Voorwaarts en DSVD trainde ik een keer mee en dat ging supergoed. Met Kwiek had ik een heel fijn gesprek."

Mogelijkheden

,,De afstanden speelden mee, maar vooral ook de mogelijkheden die ik zag. Ik speel veel op de hoek, maar wil af en toe opbouw spelen. Die kans krijg ik hier eerder dan bij anderen. Kwiek speelt geen eredivisie, maar als je voor jezelf kiest, maakt het niveau niet uit."

Erkens en Bosch studeren in Zwolle en wonen in Dalfsen. Het duo traint al enkele maanden in Raalte en merkt grote verschillen. Bosch: ,,Bij Dalfsen wist je altijd precies wat je welke dag ging trainen. Hier doe je elke training wat anders: tien minuten dit, kwartier dat. Ik weet nog niet of ik dat goed of slecht vind. Het is wel prettig dat iedereen hier even belangrijk is. Dat maakt het een echt team."

Meer begeleiding

Erkens herkent dat. Zij kwam via Rowah uit Waddinxveen in de jeugd van Quintus terecht. Na een jaar pauze vanwege eindexamens sloot ze vorig jaar bij Dalfsen aan. ,,Ik zag dat er twee keepers weg waren en dacht: ik waag het erop. Maar ik had meer begeleiding verwacht. Keepersoefeningen kreeg ik een beetje tussendoor."

Bij Kwiek verdedigt Erkens, die uitblinkt met reflexen, samen met Claudia ter Wal het doel. ,,Ik krijg twee uur per week puur keepers-training en met de begeleiding zit het ook helemaal goed."

Beide speelsters kozen bewust voor Kwiek, maar vooral Bosch bevat nog nauwelijks wat er allemaal is gebeurd. ,,Ik heb zo veel moois meegemaakt met Dalfsen. Eredivisie, buitenlandse stages, trainen onder Peter Portengen en vorig jaar Monique Tijsterman. Als ik terugdenk aan die tijd, lijkt het alsof het gisteren was. Het is allemaal zo snel gegaan. Gelukkig heb ik de foto's nog..."

Geschreven door: Jolien Koerhuis

Foto: FOTO HISSINK