F-jeugd voorlichting

“geef de kinderen hun spel terug”

Op 9 februari is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor de ouders en begeleiders van de F-jeugd. We hebben ongeveer 20 ouders mogen begroeten en hadden met bijna 9 F-teams meer ouders verwacht, vooral omdat veel kinderen zich gedurende dit seizoen hebben aangemeld. Voor Kwiek was het belangrijk om uitleg te geven over de aanpak en de manier van opleiden.

Tijdens de bijeenkomst is er uitleg gegeven waarom het bij de F-jeugd niet gaat om winnen en prestatief handbal, maar om leren spelen en spelplezier. Kinderen van die leeftijd hebben nog niet de motoriek en de technische vaardigheden om een wedstrijd te spelen. Vaak vinden ouders het belangrijk dat er wedstrijden gespeeld worden en dat er gewonnen wordt, maar om kinderen zijn daar zelf niet zo mee bezig. Om echt te leren handballen, is het van belang om eerst te leren omgaan met je lichaam, motoriek en bal.

Kort samengevat omvat het ontwikkelingsplan van NHV handbal de volgende stadia.

18+    jaar  Trainen om te winnen
15-21 jaar  Trainen voor hoog niveau
11-15 jaar  Trainen voor omvang
8-11   jaar Leren trainen
6-8     jaar Oriëntatie
0-6     jaar  Spel

Tijdens de avond hebben we veel onbegrip en discussies kunnen wegnemen en hebben ouders nu ook meer begrip gekregen voor de aanpak en wat de gedachtegang achter de aanpak is. Mochten er ouders zijn die nog met vragen rondlopen, dan kunnen jullie allereerst bij de teambegeleiders terecht. Desnoods wordt een bijeenkomst als op 9 februari herhaald.