Myrthe Schoenaker in voorlopige EK-selectie

Myrthe Schoenaker is door bondscoach Emmanuel Mayonnade uitgenodigd voor de voorlopige selectie van het Nederlands team, dat van 3 tot en met 20 december deelneemt aan het Europees Kampioenschap in Noorwegen en Denemarken.

Begin 2019 speelde de in Olst geboren Schoenaker voor het laatst in Oranje. Na twee vriendschappelijke duels tegen Duitsland bleef een nieuwe uitnodiging echter uit. “De bondscoach geeft nu de voorkeur aan andere speelsters. Vorige keer nodigde hij 22 meiden uit, dit keer zijn dat er 21. Dat gaat dus ten koste van mij. Dan ben ik gewoon niet goed genoeg. Het is keihard, maar zo simpel is het,” stelde ze toen nuchter vast. “Je houdt er rekening mee dat je gepasseerd kunt worden, maar het is een klap. Natuurlijk baal ik er flink van, het zou niet goed zijn als dat niet zo was. Het is een droom om in Oranje te spelen, daar doe je alles voor.”

De droom van Schoenaker kan nu, ruim anderhalf jaar later, alsnog uitkomen. De voorlopige selectie van Mayonnade bestaat uit 35 namen. Uiteindelijk reizen achttien speelsters daadwerkelijk af naar Noorwegen, waar Oranje de poulewedstrijden speelt.

Via achtereenvolgens Overwetering, Kwiek en Dalfsen kwam Schoenaker in 2015 bij Füchse Berlin terecht. Een jaar later stapte ze over naar de Deense topclub København Håndbold. De afgelopen twee seizoenen speelde ze voor Vfl Oldenburg in Duitse Bundesliga. Deze zomer tekende ze voor twee jaar bij HSG Blomberg-Lippe, ook in Duitsland.